Over mij

Ik ben Annelies, erkend diëtist tijdens de werkuren, levensgenieter in mijn vrije tijd. Experimenteren in de keuken, nieuwe producten of restaurants uittesten: het is wat ik het liefste doe, naast uitwaaien aan zee, een citytripje nu en dan en wandeldates met vrienden.

Graag eten, het is iets wat er altijd geweest is. Goed eten, dat kwam pas later. Toen ik de eerste jaren op kot zat, moest ik zelf voor eten op tafel zorgen. Veel studenten grijpen dan naar pakjes en zakjes, maar voor mij was de dichtstbijzijnde supermarkt een walhalla waar ik mijn mandje vulde met alles wat ik nog niet kende. Soms gezond, soms ook niet. Mijn eetpatroon liet te wensen over: weinig regelmaat, niet de juiste voeding volgens wat m’n lichaam nodig had… en dat liet zich ook voelen: ik voelde me niet comfortabel bij m’n eetgewoontes en m’n lichaam.

"The only thing I like better than talking about food is eating"

Ik besloot het roer om te gooien. Ik begon me in te lezen over snelle en trage suikers (het begrijpen van de glycemische index was een openbaring) en probeerde vezelrijker te eten. Ik dronk meer water. En ik kookte steeds vaker vegetarisch. Dat kwam er vooral na het lezen van het boek ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer. Dat boek was voor mij een eyeopener. Ik las veel dieetboeken, kookboeken en blogs over voeding, maar ik bleef op mijn honger zitten. Omdat ik in mijn toenmalige 9-to-5 bureaujob het contact met mensen miste, besliste ik  om opnieuw te gaan studeren. Ik schreef me in voor de bachelor Voedingsleer en dieetkunde aan Odisee in Gent. Best een pittig avontuur want ik combineerde het met mijn job!  Die lastige jaren waren snel vergeten, want na m’n studies kon ik onmiddellijk aan de slag als diëtist in de groepspraktijk van Tom Vandenbussche in Zedelgem, waar ik aan de slag bleef tot september 2023.

Veel weten over voeding is één iets, er iets mee kunnen doen, is nog iets anders. Een evenwichtig eetpatroon bestaat uit meerdere eetmomenten per dag. Maar hoe je eet, hangt niet enkel af van je gezond verstand (en al helemaal niet van discipline). Het hangt af van je leefomstandigheden, van wat je meekreeg van thuis en vooral van hoe je je voelt. Mentaal welzijn speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van goeie voedingsgewoontes. Om die reden volg ik momenteel ook het postgraduaat over eetstoornissen aan HoGent. Om wie struikelt over voeding meer houvast te geven.

 

Naast online consultaties, kan je nu op twee locaties terecht voor fysieke consultaties: in Aalter (thuispraktijk) en in Hansbeke (het Doktershuis).

Annelies_fotopraktijk

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag waarover je meer wil weten:

Als diëtist kan ik je helpen bij algemene gewichts- en spijsverteringsproblemen. Maar er zijn enkele onderwerpen waar ik me voortdurend in bijschool: 

  • het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding, ongeacht of het om afvallen, bijkomen of gewichtscontrole gaat. Jou aanleren hoe je kan weten wat je lichaam nodig heeft (of wat net niet). Bij de begeleiding van eetstoornissen wordt steeds nauw samengewerkt met de betrokken huisarts, psychiater/psycholoog, enzoverder.
  • maag- en darmproblemen en dan vooral het laag-FODMAP-dieet voor mensen met prikkelbare of ‘spastische’ darmen.

Tijdens een eerste gesprek (intake) doen we drie dingen: we lijsten je praktische informatie op, we bekijken  je hulpvraag en hoe jouw parcours er uit kan zien en ik zet je op weg met enkele kleine opdrachten. Een intake duurt al snel een uur.

Tijdens de opvolgconsultaties koppelen we telkens terug, met jouw hulpvraag in het achterhoofd: wat wil je bereiken, wat heb je nodig om je doel te bereiken en hoe kan ik je daarbij helpen? Ik zorg voor de wetenschappelijk onderbouw en houd je motivatie op peil. Verwacht geen voorgekauwde dagschema’s of recepten: van mij ‘moet’ je niets. Alles draait om gedragsverandering: waar wil jij naartoe?

Aangezien ik er in geloof dat je de beste voeding voor je lichaam niet uit pakjes of zakjes haalt, werk ik niet met shakes of poedermaaltijden.

Consultaties kunnen zowel online als fysiek plaatsvinden.

Een intakeconsultatie kost 65 euro, een uitgebreide opvolgconsultatie 55 euro, een gewone opvolgconsultatie 37 euro.

De meeste mutualiteiten voorzien een tussenkomst, informeer ernaar bij je mutualiteit.

Meer info over mijn tarieven en betalingsmogelijkheden vind je op de tarieven-pagina.

Bij volgende medische problemen verwijs ik je graag door naar een collega-diëtist:

  • gevorderde diabetes of suikerziekte waarbij je insuline moet spuiten. Een diabeteseducator is dan wat je nodig hebt.
  • aandoening aan de nieren. Aangezien ik me hier niet in specialiseer en geen bijscholingen over volg, verwijs ik je graag door naar de Vlaamse nefrologische diëtisten.
  • als je wil afvallen met proteïneshakes- of maaltijden.
  • voedingsadvies voor sporters. Ik ken wel iemand die daar goed in is.
  • voedingsadvies bij allergieën: je kan terecht bij de Vlaamse Allergiediëtisten. Met intoleranties help ik je wel graag verder. Niet zeker of het om een intolerantie of een allergie gaat: stuur me een mailtje.

Thuispraktijk
in Aalter

Maar je bent ook welkom in Het Doktershuis in Hansbeke.

Aangesloten bij